Geplaatst op

40 dagen geen druppel!

alcoholvrije mousserende wijn

40 dagen geen druppel!

Het aantal vijftigplussers met een alcoholverslaving is opnieuw gestegen. Het alcoholgebruik is vervijfvoudigd. Senioren die zich afvragen waar ze zitten op de glijdende schaal van gezelligheidsdrinker naar probleemdrinker, worden door KBO uitgedaagd om niet te drinken tijdens de vastentijd.

Directeur Manon Vanderkaa lichtte het toe op de radio: “De babyboomers zijn opgegroeid in een maatschappij waarin drankgebruik geaccepteerd was. Zij drinken vaker, ook door de week. Tegelijkertijd worstelen ze met ouder worden: ze missen collega’s, een zinvolle bezigheid, idealen en lichamelijke kracht. Drank kan de oplossing lijken.”

“Op internet staan allerlei tests, maar de beste test is eigenlijk deze: lukt het om een tijd niet te drinken? Vandaar de uitdaging die wij 50-plusers geven: doe mee en drink “40 dagen geen druppel”, aldus Manon Vanderkaa. Behalve het bewustzijn dat zo’n stopperiode oplevert, is een maand zonder alcohol ook goed voor je portemonnee en je gezondheid.

De actie van de KBO werd vermeld in talloze landelijke en regionale kranten en op de radio. De campagne loopt in de vastentijd, vanaf Aswoensdag (10 februari) tot Pasen (27 maart). Dat zijn 46 dagen, omdat er zes zondagen in deze periode vallen. Zoals gebruikelijk wordt er in de vastentijd niet gevast op zondag; dan mag er wel een glaasje gedronken worden.

Senioren die mee willen doen kunnen bij de KBO gratis een zilverkleurig speldje aanvragen met een druppel erop. Dat opent het gesprek en maakt het initiatief herkenbaar voor de omgeving. Wie zich aanmeldt via www.40dagengeendruppel.nl krijgt de speld gratis thuisgestuurd (op=op).  Daarnaast krijgen deelnemers met kortingscode “Nestor” nú 40 dagen lang 15% korting op www.blijalcoholvrij.nl